Faillissement

Brief

 
De rechter heeft een uitspraak gedaan over de (financiële) situatie van uw werkgever. Als uw werkgever uw loon niet meer betaalt, kunt u bij het UWV een uitkering wegens betalingsonmacht aanvragen. U moet dit zo snel mogelijk aan het UWV doorgeven om aanspraak te kunnen maken op een uitkering wegens betalingsonmacht. In de toelichting kunt u lezen welke betalingen het UWV van uw werkgever overneemt.

Heeft uw werkgever al langer dan dertien weken uw loon niet betaald? Dan kunt u het loon over deze weken als vordering bij de curator indienen. Het UWV betaalt namelijk maar maximaal dertien weken voorafgaand aan de opzegging uw loon. Ook als u nog andere vorderingen op uw werkgever hebt, kunt u deze bij de curator indienen.

Welke brief/brieven wilt u genereren?

Toelichting

Informatiebijeenkomst
Vaak zal het UWV een informatiebijeenkomst bij uw werkgever organiseren, waarin het UWV uw positie toelicht en u een aanvraagformulier voor een uitkering wegens betalingsonmacht geeft. Let op dat u de uitkering binnen 26 weken na de dag waarop uw werkgever u niet meer kan betalen moet aanvragen en dat als u werkloos bent zich als werkzoekende moet inschrijven bij het UWV.

Uitkeringen UWVOnder de uitkeringen van het UWV vallen de volgende betalingen:

- Het loon dat u nog tegoed heeft over maximaal dertien weken voorafgaand aan de datum van opzegging. Onder loon valt ook een vergoeding voor overuren, onkosten, een dertiende maand en atv-/adv-dagen.
- Het loon over de opzegtermijn. Dit is gemaximeerd op zes weken na de opzegdatum. Onder "Opzegtermijn" ziet u hoe u de opzegtermijn bij faillissement berekent.
- Vakantiegeld, vakantiedagen, vakantierechtwaarden, pensioenpremie en bijdragen aan het tijdspaarfonds over maximaal één jaar voor het einde van het dienstverband.