Kan ik mijn langdurig zieke werknemer ontslaan?
U mag de werknemer alleen ontslaan als u daar een goede reden voor hebt. Deze redenen staan in de wet en worden ‘redelijke grond’ genoemd. Langdurige arbeidsongeschiktheid is één van deze redelijke gronden voor ontslag. Hiervan is kortgezegd sprake als de werknemer minimaal 104 weken (2 jaar) ziek is. Een loonsanctie kan deze termijn verlengen. Voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst hebt u toestemming van het UWV nodig of instemming van de werknemer. Het UWV zal de ontslagaanvraag alleen toewijzen als aan voorwaarden is voldaan. Voorbeelden hiervan zijn dat herstel niet meer te verwachten is en dat de werknemer zijn werk niet aangepast kan doen.
Invullen van Mag OntslagDeze tool geeft een inschatting uw kansen in een ontslagprocedure. Het beantwoorden van de vragen van de tool kost 15 tot 25 minuten. Houd er rekening mee dat alle standpunten met stukken onderbouwd moeten kunnen worden. U moet de tool naar waarheid invullen voor een juiste inschatting.
Documenten downloaden
Na het beantwoorden van de vragen kunt u 3 verschillende documenten downloaden: een rapport, een brief voor aan de werknemer en een verzoekschrift. In het rapport wordt aangegeven of er een redelijke grond voor ontslag lijkt te zijn. Bij de relevante argumenten kunt u lezen waaraan al is voldaan, wat nog moet gebeuren en worden adviezen meegegeven om het ontslag meer kans te geven. Op basis van uw antwoorden wordt een persoonlijke brief voor aan de werknemer en een verzoekschrift gegenereerd. De brief is dus voor iedereen anders.
Met de brief en het verzoekschrift kunt u zelf aan de slag. U kunt de brief naar de werknemer sturen om te proberen er samen uit te komen. Als de werknemer niet instemt met beëindiging van de arbeidsovereenkomst, dan kunt u met het verzoekschrift de kantonrechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden. In het rapport staat uitgelegd hoe een proces bij de rechter gaat en waar u rekening mee moet houden.